avagy hogyan alakítsuk ki az új otthont

ÚJÉPÍTÉSŰ BLOG

Saját otthont - de milyet? 2. Lakás- és házfajták
2016. február 04. írta: Szandra0106

Saját otthont - de milyet? 2. Lakás- és házfajták

 

Az előző posztom után tételezzük fel, hogy beljebb vagyunk eggyel, tudjuk már, hogy lakásban vagy inkább házban szeretnénk otthonra lelni. Ha azt gondoltuk, ezzel a legnagyobb dilemmánk végére értünk, tévedtünk: jön a második rész, a lakás- ill. házfajtákból való választás.

Lakásfajták

 

  • Panelházak

panel.jpg

A panelházak (röviden: panelek) előre gyártott vasbeton elemekből készült épülettömbök, melyek a szocializmus idején, az 1960-1990 között épültek. Az akkori növekvő népesség ezekben az egyenkinézetű házakban tudott olcsón és gyorsan lakáshoz jutni. Jellemzően 4-5 vagy 10 emeletesek, középfolyosós rendszerűek, tehát a sokszor ablaktalan, sötét középső folyosóról nyílnak a lakások, melyek átlagos méretei  44 m2 - 72 m2 között mozogtak. A magasabb épületekben lift is megtalálható. Esztétikailag és minőségileg nem éppen sorolhatóak a legjobb választások közé, azonban az elmúlt évek panelprogramjainak (fűtési és egyéb korszerűsítésű, állam által támogatott programok – a szerk.) köszönhetően újra reneszánszukat élik. Mérsékelt eladási áraik miatt ésszerű választás lehet pl. fiatal párok számára, első közös otthonként.

  • Bérházak

barhaz2.jpg

berhaz_1.jpg

A századforduló közepén, a nagyvárosok központjaiban épült többlakásos építmények. Külsőleg díszesek, eklektikus jegyeket hordoznak. 5-7 emeletesek, van, amelyikben lift is megtalálható. Jellemző rájuk a külső, nyitott folyosós megoldás, az ún. gang , amiről nyílnak az egyes, különböző méretű lakások. A földszinti lakások az akkori társadalomban a házmesterek, cselédek lakhelyei voltak, jellemzően kis alapterületű, ablaktalan/ kevés fényt kapó helyiségekkel. A középső szinteken már a módosabb középréteg lakott, 100-150 m2-es lakásokban, míg az arisztokrata családoknál pedig nem volt ritka a 6-7 szobás 200-250 m2-es lakótér sem. Ezeket a nagy lakásokat mára már sok helyen feldarabolták, több lakást kialakítva ezzel.  További jellemzőjük a nagy 4-5 méteres belmagasság, mely galériaépítést tesz lehetővé, ezzel is növelhetjük az alapterületet. 
Előnyük, hogy általában a belvárosban találhatóak és a felújított századeleji lépcsőházak hangulata megkérdőjelezhetetlen. Viszont az alsóbb emeleten található lakások sötétek, illetve ügyeljünk a lakások elosztására is, ami a „leválasztásoknak” köszönhetően elég szerencsétlenül is tud alakulni. Árban egyre magasabb eladási összegekre számíthatunk, sokaknak impozáns a „nagypolgári” életérzés.

  • Kertes társasház

kertes_tarsashaz.jpg

Többszintes (általában maximum 4), többlakásos, kertben álló építmények, szintén eltérő alapterületű lakásokkal. A lakásokat egy belső lépcsőházból lehet megközelíteni. Jellemzője, hogy a lakók közösen használhatnak egy elkerített kertet, vagy esetleg az alsó lakásoknak van külön kerthasználata. Egyfajta átmenetnek tekinthetőek a lakások és a kertes házak között, áruk is ennek megfelelően alakul.

  • Lakópark

lakopark_1.jpg

Az újépítésű lakások kivitelezése szinte már csak ebben a formában történik. Városokban épülő, 1 vagy több épülettömböt magában foglaló, körülkerített, beléptető rendszerrel (portaszolgálattal) ellátott terület.  A különböző méretű lakásokat magába foglaló tömbök között kis utcákban, szépen gondozott parkrészben sétálhatunk, illetve többletszolgáltatásokra is jogosultak lehetünk, ilyenek pl. uszoda, szauna, fitneszterem használata az épületeken belül. 
A lakások a mai kor igényeinek megfelelően épülnek, mind elrendezésben, mind energetikailag is az ajánlott kategóriába sorolhatóak. Álmaink lakásától csak azok borsos ára választhat el minket, nem ritka a 500 eFt/m2-es ár sem.

  •  Loft lakások

loft.jpg

A loft lakások hódító útja Amerikából indult, a régi, volt gyári és ipari épületekből kialakított lakásokat illettik ezzel az elnevezéssel. Jellemzőik a hatalmas (akár 5-6 méteres) belmagasság, a méretes ablakok és a minimum 120 m2-es alapterület. Általában csak egyetlen nagy, tágas térből állnak, leválasztásra olykor csak a mellékhelyiség kerül. Egyedi hangulatát az eredeti, ipari térelemek megtartásával érik el: nyers téglafal, kilátszódó csövek, betonoszlopok, mennyezeti elemek. Magyarországon nincs számottevő piaca, a pár eladó loft lakás is Budapestre korlátozódik. A loft mára a luxus megtestesítője lett, nem ritka hogy az árak elérik az 50-100 millió forint körüli összeget is.

  • Penthouse

penthouse.jpg

 A penthouse-ok is Amerikából indultak, eredetileg egy olyan önálló lakóházat neveztek így, amiket felhőkarcolók tetejére építenek, jellemzően nagy terasszal, tetőkerttel. Mára ez már módosult egy kissé, és azokat a nagy alapterületű, legfelső szinten elhelyezkedő, panorámás lakásokat nevezzük így, melyeknek közel lakásméretű vagy annál nagyobb terasza van. Nem ritka a saját lift sem, ami akár egyből a nappalinkba vezet minket. Mindebből következik az is, hogy exkluzív ingatlanról van szó, amelynek magas az ára a lakáspiacon.

 

Házfajták

 

  •  Szabadonálló családi ház

csaladi_haz.png

A szabadonálló családi ház olyan (általában) egylakásos ház, melyet minden oldalról saját telke vesz körül és valamennyi oldalán szabad homlokzata van. 
Magyarországon egyfajta "státusszimbólum", sokan szeretnének kertes családi házban lakni. Tény, hogy ha házban szeretnénk lakni, akkor ez a legjobb választás, ugyanis itt minden lehetőségünk megvan, hogy az ingatlanunkat a saját igényeinknek megfelelően formáljuk, az épület optimális tájolásától kezdve annak belső térelosztásáig. A magánélet biztosított, úgysmint a természet közelsége (kertkapcsolat), azaz gyerekes családok álma lehet ez a lakhatási forma. Ára sok tényezőtől függ, mint pl: elhelyezkedés, méret, állapot, stb.

  • Ikerház

ikerhaz.jpg

Amikor a telek mérete nem elegendő két önálló ház számára, ikerházakat építhetünk helyettük. Ikerházaknak azt a kettő családi házat nevezzük, melyek a közös oldalhatáron egymáshoz csatlakoznak, és a két ház összképe egy épület képét mutatja. Jellemzően 60-120 m2 közötti ingatlanok, melyek nem túl nagy, de használható kertkapcsolattal rendelkeznek. Az önálló házakhoz képest mérsékeltebb áron vannak jelen a piacon.

  • Sorház

sorhaz.jpg

Zártsorú, ismétlődő - legalább három egységből álló - családi házak. Itt már nem egy, hanem két oldalon érintkezünk a szomszédokkal, és jellemzően kisebb kert is tartozik ezekhez az ingatlanokhoz. Mivel a családi házba költözőknek igényük van a kellő privát szférára, ezért kevésbé keresett ingatlantípus, így az eladási árak is ennek megfelelően alakulnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujepitesu.blog.hu/api/trackback/id/tr788360690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása