avagy hogyan alakítsuk ki az új otthont

ÚJÉPÍTÉSŰ BLOG

Akkor most mindenki vegyen újépítésű ingatlant?
2016. február 07. írta: Szandra0106

Akkor most mindenki vegyen újépítésű ingatlant?

2016 januárjában felbolydult a magyar ingatlanpiac: egyrészt a lakásépítések áfáját 27%-ról 5%-ra mérsékelte a kormány, másrészről megjelent az új Családok Otthonteremtési Kedvezménye, jelentős állami ingyenmilliókat jelentve a gyermekes/gyermeket tervező családoknak.

Környezetemben is számos ismerősöm kapta fel erre a fejét, attól függetlenül, hogy van-e már gyermeke (végülis van rá 10 év, ugye). Nincs más hátra, csak meg kell találni a megfelelő újépítésű otthont! De tényleg az újépítésű lakások éve lesz 2016?

kerdojel.jpg

Nézzük először egy újépítésű ingatlan egyértelmű előnyeit:

  • Személyre szabhatóság

Ha az új ingatlant időben választjuk ki, a válaszfalak elhelyezésétől kezdve az egész belső anyaghasználatig (csempe, szaniter, padló, stb.) mindent a saját igényeinknek megfelelően alakíthatunk és ez hatalmas pluszt jelent.

  • Energetika, fenntarthatóság

Az újépítésű lakások/házak legtöbbje korszerű építőanyagok felhasználásával, megfelelő szigeteléssel, nyílászárókkal felszerelt. Ez a későbbi fenntartási költségekben (pl. fűtésszámla) jelentős megtakarítást eredményezhet.

  • Garancia

Egy használt, idősebb lakásnál bizony bármikor jöhet egy csőtörés vagy éppen az elöregedő vezetékek miatti zárlat. Ilyesfajta probléma persze egy újépítésű ingatlannál is megtörténhet, azonban jelentős könnyebbség, hogy a kivitelezőnek garanciát kell vállalnia az általa felépített épületre, tehát meghibásodás esetén az ő pénztárcájukat terheli a hiba.

  • Illetékkedvezmény

Új építésű ingatlan megvásárlása esetén komoly illetékkedvezményben részesülünk: az új lakások vételárának első 15 millió forintja után nem kell illetéket fizetnünk, csak a fennmaradó részre kell számolnunk a 4%-os illetéket. Ez 600 000 forintos megtakarítást jelent!

 

Ó, ezek jól hangzanak! És mivel csökkentették a lakásépítés áfáját 2016-tól, akkor jóval kevesebb pénzért is hozzájuthatok idén egy újépítésű ingatlanhoz, ugye? Nem, nem egészen.

Sajnos a helyzet korántsem ilyen egyszerű.  Egyre több szakértő ért egyet abban, hogy az áfacsökkentés 2016-ban nem fog számottevő áresést generálni az újépítésű ingatlanok piacán, sőt, inkább még drágulásra kell számítani. Mik okozzák ezt?

  • Nincs elég újépítésű lakás/vagy nem a megfelelő helyen

A 10+10 milliós CSOK és kedvezményes hitel lehetősége potenciális vevők tömegével árasztotta el a jelenleg még igen szűkös kínálati piacot. Emiatt egyfajta verseny alakulhat ki a már meglévő/folyamatban lévő CSOK-ingatlanokra, ami az újépítésű ingatlanok árának emelkedésével fog járni.

  • Az építőipar fellendüléséhez idő kell

A válság évei jelentős nyomokat hagytak a magyar építőiparban – az áfacsökkentés kétségkívül egy beruházás-ösztönző lépés, viszont a fellendülés és maga az építkezés sem megy egyik napról a másikra: várhatóan csak 2017-re készülnek el a megnövekedett keresletre válaszul megépült ingatlanok.

  • Súlyos szakemberhiány az építőiparban

Ha a megfelelő tőke meg is van egy beruházás elindításához, az ágazat szakemberhiánya sajnos olyan számottevő, ami komoly gátja lehet az új építkezéseknek. Rengeteg ács, kőműves, burkoló, villanyszerelő és társaik vándoroltak ki külföldre, akiket csak jóval magasabb munkabérekkel lehet hazacsalogatni. A szakmunkás képzés szintén gondokkal küszködik, ráadásul az igény a biztos tudással rendelkező szakemberek után van, nem pedig az iskolapadból újonnan érkező növendékekre.

  • A befektetők maguknál tartják az áfacsökkenés miatt „felszabaduló” bevételt

Ennek egyik oka, hogy a megélénkülő kereslet a telekárak növekedését is magával hozza, így a magasabb profit egy részét ez máris elviszi. A másik hasonló ok, a fent említett szakemberhiány következtében, hogy a vállalkozó csak emelt béren tudja magánál tartani a szakembereit, tehát magyarán többe fog kerülni egy házat megépíteni is.  Vélhetően azért még ezek mellett is nyereségesebbek lesznek a beruházások, ezeket viszont a befektetők a következő építési projektjeibe forgatják, ezzel is kielégítve a növekvő keresleti igényt.

 

Mindezek ellenére jómagam is az újépítésű ingatlanok mellett teszem le a voksomat (és nem csak azért, mert mi is ilyenben élünk).  Viszont legyünk résen, figyeljünk a hírekre, a piac változásaira és próbáljuk meg a legjobbat kihozni az otthonkeresésből.  Sok sikert!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujepitesu.blog.hu/api/trackback/id/tr698368548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása