avagy hogyan alakítsuk ki az új otthont

ÚJÉPÍTÉSŰ BLOG

Amit nem lehet túl korán elkezdeni…
2016. február 16. írta: Szandra0106

Amit nem lehet túl korán elkezdeni…

vagyis a lakberendezési szempontok figyelembe vétele egy házépítésnél

Ha egyetlen dologra hívhatnám fel a figyelmét az építkezésbe fogó személyeknek, akkor ez lenne az: már a tervezés folyamán legyen jelen egy lakberendező, legyen átgondolva a ház belsőépítészetileg is. Ez a későbbiek folyamán sok bosszúságtól (és pénzkiadástól!) is megkímél minket.

working_on_house_projects.jpg

Ahhoz, hogy az új házunk valóban az otthonunkká váljon, ahhoz többféle szempontot, adottságot kell összegyúrni egy olyan harmonikus egésszé, ami miatt az otthon valóban a pihenést szolgálhatja, a családi kikapcsolódás színtere lesz. Hogy néhányat említsek közülük:

  • családmodell (hány fő, életkor, kisállat, stb.)
  • a család mindennapi otthoni rutinja, szokásai
  • helyiségek adottságai (benapozás, méret, stb.)
  • helyiségek elvárt szerepei
  • ergonómiai szempontok
  • esztétikai szempontok

Ha egy lakberendező segítségével ezeket a dolgokat figyelembe véve tudjuk kialakítani az új házunkat, úgy a lakberendezőre szánt összeg már nem luxuskiadás, hanem egy megtérülő befektetés lesz.

Mondok gyakorlati példákat:

Felépült a házunk, előszoba bútort keresnénk. Olyan kellene, amiben van hely a kabátoknak, táskáknak, plusz a cipőknek is, illetve kellene fiókos rész is a napszemüvegeknek és egyéb apróságoknak. Jó volna egy hely is ahova le is tudnánk ülni, miközben cipőt veszünk. Ó, és majd elfelejtettem, lehetőség szerint ne kerüljön egy havi fizetésünkbe. Elmegyünk ezért az összes létező bútoráruházba, keresni álmaink előszobaszekrényét. A probléma ott van, hogy olyat, ami minden kívánalmunknak megfelel, alapból nehéz találni, de ha találunk is, rájövünk, hogy nem fér be a megadott helyre – óóó, az a fránya 10 cm… Ilyenkor sajnos nincs más hátra, vagy engedünk az elvárásainkból (nem ezt javasolnám, mert utána úgyis hiányozni fog, amiről lemondunk), vagy egyedi bútort csináltatunk – ez viszont jóval költségesebb mulatság.
Ha viszont már az elején tudtuk volna, hogy a) milyen elvárásaink vannak az előszobától b) ennek melyik előszobabútor felel meg, akkor tudtuk volna úgy terveztetni a házat, hogy 10 cm-el szélesebb falszakasz kerüljön oda.

Hasonló a helyzet például a konyhai gépészeti kiállásokkal és az elektromos kiállásokkal. Nagyon bosszantó és költséges lehet, ha egy frissen festett falat kell végigvésni például egy konnektor elhelyezése vagy egy könyvespolc rejtett világítása miatt – amely egyébként hatásában óriási, de ehhez képest kis befektetés, ha előrelátóan tervezünk.

Ha van egy minden szempontból jó, és részletesen kidolgozott lakberendezési koncepció, elkerülhetőek az úgynevezett ötletszerű beszerzések is. Már csak azzal nagyon sok pénzt tudunk megtakarítani, ha célirányosan, az előre kiválasztott dolgokat vásároljuk csak meg.

 

Szóval két lehetőségünk van arra, hogy az otthonunk tényleg kényelmes és jól kialakított legyen: vagy felfogadunk egy lakberendezőt, aki leveszi ezt a terhet a vállunkról, vagy olvassuk az Újépítésű blogot, ahol hétről hétre újabb és újabb gyakorlati tanácsokkal látnak majd el minket a belső kialakítással kapcsolatosan! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ujepitesu.blog.hu/api/trackback/id/tr998396124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása